Fietsen & Wandelen

 

Fietsen

Met behulp van de fietsknooppunten en routebordjes -van het fietsnetwerk- zet je thuis of onderweg heel simpel een route uit - je hoeft alleen een paar nummertjes te onthouden. Verdwalen kan niet meer: onderweg een stukje afsnijden of de route juist uitbreiden is een fluitje van een cent. Dit netwerk, van oorsprong een Vlaams idee, wordt steeds noordelijker over de nederlanden uitgerold.

Het Land van Maas en Waal en de ruime omgeving zijn sinds enige jaren al onderdeel van dit sluitend fietsnetwerk!

 

Dit fietsnetwerk brengt je langs de mooiste plekjes, uitzichten en dijkweggetjes.

Fietswaal

Een bakje koffie bij de molen in Alphen. Of wat verder, met het fietsveer naar Tiel, en dan door naar Lienden, Zoelen of Buren in de prachtige Betuwe.

Naar de kasteelruine in Batenburg, met het voetveer naar Megen en Ravenstein.

Of over een van de dijken naar het Bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden, het fort St Andries, het lieflijk Alem en de pleisterplaats Rossum.

fietswamel

waald1

Naar de restanten van een grote steenfabriek Bato's Erf of (zelf-)gevangen zalmforel eten in Appeltern. Op meerdere plaatsen langs de weg vind je picknickplaatsen.

bato

Wij staan in het boekje van Vrienden op de Fiets.

Top

 

Struinen in de uiterwaarden

wamel

 

Wandelen door de uiterwaarden ( 'struinen' ): met een redelijke conditie en goede wandelschoenen kun je jezelf uren vermaken.

zomerwaal

De uiterwaarden stromen elk jaar onder water als de Waal rond januari grote hoeveelheid smeltwater moet afvoeren; de rivier wordt op sommige plaatsen wel 10 keer zo breed.

hoogwamel

 

Dit brengt met zich mee dat de hierdoor achterblijvende klei de rest van het jaar zorgt voor vruchtbare grond, waar op zijn beurt bijzondere planten en dieren op afkomen.

 

Winterpracht

In de winter valt er ook volop te genieten van de natuur. Het stijgend en zakkend water van de Waal zorgt voor verbazende kunstwerken.

ww1

 

Bevroren spatwater bij Boven Leeuwen:

ww2

 

In de buitenpolder bij Heerewaarden -aan de Maas- loop je uren zonder iemand tegen te komen:

buitenmaas3

Maar misschien wel een bever...

buitenm1

 

Aan de westzijde van Alphen wordt gewerkt aan het grootschalig project Over de Maas, wat langzaam maar zeker resulteert in een kilometers lang natuurgebied waar ook een wandelroute doorheen gepland is (gereed eind 2012)

 

 

Bosgebied

In het nabijgelegen Bergharen is een klein wandelbos met een netwerk van vaak smalle paadjes en zandverstuivingen.

Voor langere wandelingen zijn het bos- en heidegebied bij Berghem, Nistelrode, of iets verder de Utrechtse Heuvelrug bij Rhenen de aangewezen plaatsen.

Top